När ska barnen stanna hemma?

Allmäntillståndet hos barnet är ofta avgörande för om barnet ska vara på förskolan eller inte. Det betyder att barnet inte måste ha feber för att behöva vara hemma. Är barnet hängigt och trött hemma, så blir barnet ofta tröttare och hängigare på förskolan, där tempot vanligtvis är högre än hemma. Vid osäkerhet rådgör gärna med pedagogerna på förskolan.

 

Vid antibiotikabehandlig kan man räkna med smittfrihet efter tre dagar. Barnet skall därför stanna hemma de första tre dagarna. Efter det kan barnet gå till förskolan förutsett att barnets allmäntillstånd tillåter det.

 

Vid diarré och/eller kräkningar skall barnet stanna hemma ytterligare minst 48 timmar efter att kräkningarna upphört och/eller avföringen normaliserats till konsistens och antal. Även ev syskon skall stanna hemma under den här tiden.

Vid feber ska barnet varit feberfri minst en dag innan hen återvänder till förskolan. Men tänk på att det är förstås allmäntillståndet som avgör! Även feberfria barn som fortfarande dras med en förkylning kan ha svårt att orka med tempot på förskolan.

 

Barn som har svinkoppor på händerna eller i ansiktet (samt övrig bar hud) stannar hemma så länge utslagen vätskar.

 

Barn med vätskande vattkoppor och/eller feber stannar hemma. När barnet endast har intorkade sårskorpor kvar och är feberfri kan det gå till förskolan, förutsatt att allmäntillståndet tillåter det.

 

Det finns naturligtvis fler tillfällen när barnet bör stanna hemma, men vi har här endast tagit upp några av de vanligaste i korthet. För ytterligare information om sjukdomar som ofta drabbar barn i förskoleåldern se länkarna nedan.